The Oracle features two mixed-use towers 50 and 40 storeys high. This project encompassed three basements and four podium levels over a 1,200m² site. The towers promised never to be built out of ocean views, while also being located just minutes from Oasis Shopping Centre, the Gold Coast Convention Centre and Jupiters Casino.

Year Completed:
2010
Building Metrics:
Total Are: approx. 1,200m2
50 Levels
3 Basements
4 Podium Levels
Sectors:
Residential (High Rise)
Client:
Grocon

Architect:
DBI
Robert Bird Group Services:
Structural Engineering
Civil Engineering
Construction Engineering

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Significant and interesting aspects of the project and Robert Bird Group’s role include the following:

  • The twin towers required careful structural planning, coordinated with the architectural and unit planning requirements, to arrive at an efficient structural concept.
  • This concept incorporated the careful placement structure walking through the top levels to enable the taper to be created while minimising transfers.
  • Minor structural transfers were required through the upper levels, including the use of post-tensioned concrete, due to the tapering at the building’s crown, and the penthouse apartments over these levels requiring extensive planning changes.
  • Major structural transfers were minimised to a single level at the top podium, requiring further careful planning of the structure through the carpark and podium levels.
  • The lateral load resisting system comprised an offset service core with engaged shear walls. The elliptical form, wind buffeting and the offset core (with a resulting offset centre of stiffness) led to engineering challenges when designing the lateral system to meet all required serviceability criteria.
  • Geotechnical conditions comprised compacted sands with a water table close to natural surface level. The project required three basements and, due to the depth of permeable strata, cut-off could not be economically achieved. As such, the basement slab and piled raft was designed for all hydrostatic forces.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search