St Lukes Aged Care at Little Bay is a modern aged care facility with Landcom’s master-planned Prince Henry Development at Little Bay. This project features four levels of independent living units over a single basement level of car parking. There are also community facilities located on the Ground Floor, including a commercial kitchen and laundry.

The building has been designed and detailed to cater for specific requirements of the aged residents, including special allowance for electrical and mechanical services for care and communication throughout the building.

RBG Client:
Multiplex Development
St Lukes Hospital Joint Venture
Sectors:
Health (Aged Care)
Residential

Architects:
Eeles Trelese
Robert Bird Group Services:
Structural Engineering

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

Significant and interesting aspects of the project and Robert Bird Group’s role include the following:

  • Prefabricated, grout-filled load-bearing wall systems at four meter centers. This system results in very thin and efficient structural slabs and footings, whilst still providing flexibility for services, high speed erection and reduced construction programme over conventional methods
  • The use of precast walls internally also reduced transfer slab requirements and overall construction cost for the project.
  • The concrete roof reduced construction time and provided a durable weather proofing solution in the near-coastal environment.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search