This mixed use development features two towers, of 35 and 8-storeys, positioned above a shared podium housing retail facilities and reception halls with a landscaped terrace above. The taller tower has an oval floorplate with seven levels of commercial office space separated from the upper residential levels by an intermediate double height sky garden, also housing gym and fitness suite.

A further roof top sky garden is positioned at level 35. The lower tower also has a roof top garden for use of its residents and the landscaped podium terrace features a children’s play area.

Project Value:
£65 million GBP
Year Completed:
2016
Building Metrics:
34-storey tower
8-storey tower
Double height basement
Environmental Performance
CfSH level 3
Sectors:
Commercial
Residential

Client:
Fraser Properties
Primary Contractor:
Mace
Architect:
Carey Jones Chapman Tolcher
Robert Bird Group Services:
Structural Engineering Design
Civil Engineering Design

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

The double-height basement covers the full extent of the constrained site boundary with adjacent Network Rail assets demanding a rigorous approach to ground movement and monitoring of the adjacent viaduct.

To avoid structural transfers, the vertical structure is continuous throughout commercial and residential zones, with column profiles transitioning within the intermediate sky garden.

The main tower is founded on 1.5m & 1.8m diameter bored piles into Thanet sands.

Awards

Winner of the Sunday Times British Homes Awards Housing Project of 2014.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search