The Charles Perkins Centre is the University of Sydney’s centre for obesity, diabetes and cardiovascular disease.

This $200 million project will be one of Australia’s premier laboratory and research facilities investigating and discovering new treatments for cardiovascular disease, and providing education on this area to students at the University.

The centre accommodates 950 researchers and 1455 undergraduates, providing a combination of wet and dry laboratory spaces, new imaging and flow cytometry facilities, including live cell imaging, clinical research facilities and a ‘biobank’.

Project Value:     
$200 Million
Year Completed:
2014
Building Metrics:

  • Basement – Circa 16,500m2
  • Level 1 Podium – Circa 9,600m2
  • Levels 2 to Roof – Circa 26,000m2

Environmental Performance:
4 – Star Greenstar
Sectors:
Health
Education
Client:
Brookfiled Multiplex Constructions
D&C Contractor

Architect:
FJMT
Executive Architect:
Building Studio
Robert Bird Group Services:
Structural Engineering – Concept, Design, Tender Documentation, Construction Documentation, Site Phase Services
Civil Engineering – Concept Design, Tender Documentation, Construction Documentation, Site Phase Services.

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Robert Bird Group added significant value to the project, including the following innovations:

  • A functional design life of 100 years
  • Some of the strictest vibration criteria applied to any building of its type in Australia
  • A fully hydrostatic basement deep in to the water table, which eliminated some 200 piles
  • Construction cost savings in excess of £10 million from the original tender by others

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search