190-the-strand-main-image-real-min
190-the-strand-main-image-real-phone-min

This project is a luxurious development of suites, apartments and penthouses within London’s theatre, shopping and cultural heartland.

The development includes five linked blocks of private residential accommodation over a shared basement varying with the slope of the site from four levels at the Strand, to two levels at the southern end. The basement accommodates car parking and other amenities such as a leisure complex with gym and swimming pool and a private cinema. An additional separate block provides affordable housing.

Key technical challenges

Extensive use of a DFMA component construction was chosen to realise benefits such as a sustainable, low-waste approach, along with a reduced construction programme and improved site health and safety. A secant pile wall in conjunction with a raft foundation forms the basement box.  All elements of the structural frame are formed of precast concrete, utilizing LO’R’s patented products.

Key innovations

RBG developed a colour-coded 3D graphical documentation model to assist LO’R with the component production workflow. This streamlined procurement, manufacture and erection processes thereby saving time and improving quality control for both on and off site activities.

Project Metrics

Project Value:
£60 million
Year Completed:
2017
Building Metrics:
Total Area: 40,000m2
Levels: 9, plus four-level basement
Sectors:
Commercial
RBG Client:
St Edward Homes Ltd

Project Metrics

Primary Contractor:
Expanded
Architect:
Grid Architects
Robert Bird Group Services:
Structural & Civil Engineering

Start typing and press Enter to search