Our design services included:

  • Modification of two (2) rolling gantries to support a Favelle Favco M860D and a Favelle Favco 1500.
  • Design of new rolling gantry to support Favelle Favco M760D incorporating the existing ballast blocks hung under the tower crane static base.
  • Safe access design.
  • Design of a new precast concrete working deck, to also double as ballast for stability of the gantry.
  • Modifications of the gantry to connect to crane grillage supporting the tower crane.
  • Design of new connections to bogies.
  • Modification of existing 18m box girders owned by the client, to accept Favco 2700 static base.
  • Evaluation of the corrosion on the gantry and an assessment of the ability of the rolling gantry to support the Favco 1500 tower crane.

 

Redesign of Insitu Concrete
RBG also redesigned cast-in-situ slabs for the permanent structure incorporating the HumeSlab system (pre-cast concrete slab panels with topping slab) to reduce the requirements for formwork and propping during construction.

Year Completed:
2010
Sectors:
Resources

Client:
John Holland
Robert Bird Group Services:
Construction Engineering

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search