The Al Maryah Central project will provide a new experience in shopping dining and entertainment, offering over 400 leading international brands, Located in Al Maryah Island, this upcoming mall aims to be Abu Dhabi’s newest retail, leisure and entertainment destination when it opens in 2019.

RBG performed Construction Engineering Services as Multiplex’s Engineer on the project. A major design responsibility included the surgical demolition of numerous elements within the existing precast prestressed car park floor structure to permit the interface connection of 2 new pedestrian link bridges.

RBG provided design as well as site support inspections and monitoring.

Project Value:
Confidential
Year Start / Completed:
Ongoing
Sectors:
Culture & Enterntainment
Client:
Tourism Development & Investment Company, Abu Dhabi

RBG Client:
Al Habtoor Murray & Roberts
Architect:
Foster + Partners
Robert Bird Group Services:
Construction Methodology
Temporary Works

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search