The Commercial Laundry Facility, located in Karratha’s Gap Ridge Industrial Estate is comprised of a 2,000m² warehouse and a small attached office. 

The main warehouse is framed out with a special truss design to allow minimal movement as sensitive conveyor systems are mounted from the roof and require less than 10mm of deflection over each span to operate correctly. 

Project features include: 

  • 2,000m² warehouse
  • Truss portal frames spanning 40 meters with a central column 
  • Warehouse used systematically by the laundry
  • Attached Office
  • Cyclonic design

Project Value: 
$10 million 
Year Completed: 
2012 
Building Metrics: 
Total Area 2,000m2 

Sectors: 
Industrial 
Client: 
Gavin Constructions 
Robert Bird Group Services: 
Structural Engineering 
Civil Engineering 

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search