The Dyuralya Square development is part of the City of Sydney Council public domain strategic plan for Waterloo to provide a public area for people to congregate.

Dyuralya Square will be the civic heart of the Lachlan precinct, with flexible spaces for small events, markets and performances. Dyuralya means brolga in the Sydney language. These water birds were often seen in the area before industrialisation.

RBG were engaged to provide civil engineering services from the concept stage through to construction services.

The scope of works involved grading design, stormwater drainage, overland flow assessment, water quality and provision of a rain garden, detailed earthworks analysis for a contaminated site, low height walls, a custom curved set of concrete bleachers and numerous pavements.

Year Completed:
2019
Sectors:
Public Space
RBG Client:
Oculus
City of Sydney Council

Primary Contractor:
Structus
Architect:
Oculus
Robert Bird Group Services:
Civil Engineering

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search