This $30 million, 4,300m2 building along with the new Private Hospital will form a major medical precinct within the Macquarie University Research Park to complement the Allied Health teaching services offered by Macquarie University.

The building comprises 5 storeys of specialist consulting rooms with 2 basement carpark levels.

Significant and interesting aspects of the project and Robert Bird Group’s role include the following:

  • Post-tensioned Banded Concrete Slab System
  • Elevated steel trussed link bridge approximately 36m long connecting to the adjacent Hospital Building
  • Lateral restraint provided by 2 central concrete cores
  • Steel cantilevered Porte Cochere entry awning

Project Value:
AUD$30 million
Year Completed:
2008
Building Metrics:
Total Area: 4,300m2
Levels: 5 Storeys
Basement Levels: 2
Environmental Performance:
4-Star Greenstar

Sectors:
Health
Education
Client:
Macquarie University
Baulderstone Hornibrook
Architect:
Rice Daubney
Robert Bird Group Services:
Structural Engineering

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search