New Perth Stadium, is a multi-purpose stadium in Burswood, Western Australia. The stadium is primarily used for Australian rules football and cricket. It was completed in late 2017 and officially opened on 21 January 2018. The stadium has a capacity of over 60,000 people (making it the third-largest stadium in Australia) and has a roof coverage over 85 per cent of its seats.

Robert Bird Group were the design review team assessing:

  • Effects of all loads on the structure including wind;
  • Earthquake and crowd loading amongst others;
  • Overall structural stability of the roof and bowl;
  • Dynamic response of the structure to crowd loading &
  • Buildability and proposed construction sequencing.

Project Value:
AUD$1.6 billion
Year Completed:
2017
Building Metrics:
Capacity: 60,000
Sector:
Sports
Client:
Savills Project Management
Primary Contractor:
Multiplex

Architect:
HASSELL
Cox Architecture
HKS Sport & Entertainment
Robert Bird Group Services:
Independent Certifiers

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search