This facility was expanded to three buildings in four years due to the growth of the company. 

The buildings won the QMBA award for “Project of the Year” in 2001 and the AISC award for the engineering and detailing in 2001.  

Significant and interesting aspects of the project and Robert Bird Group’s role include the following: 

9,000m2 of manufacturing and 600m2 of office space. 

  • The structural system involves a portal system with 2 x 30m bay and 12m breezeway for ventilation and vehicle deliveries. 
  • Large cantilevers were employed to cover boat racks. 
  • Internal partition walls can be varied in location to suit future changes in production requirements. 
  • Curved roof was detailed in association with consultants and relevant trades to enable easy fabrication, coating and erection. 

Year Completed: 
2001 – 2006 
Building Metrics: 
Total Area: Approx. 9,600m² 
Sectors: 
Industrial

Client: 
Wiley Australia 
Architect: 
Wiley Australia 
Robert Bird Group Services: 
Structural Engineering 
Civil Engineering 

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search