As part of the revitalisation of Parramatta’s CBD, the Western Sydney Stadium was significantly improved and will now act as a hub catering for large international and national sporting and music events.

The stadium will now provide:

  • Undercover seating for 30,000 people with 100% roof coverage.
  • Five levels of premium, corporate and function spaces big screens, advanced technology including Wi-Fi and broadcast facilities.
  • A 360-degree open concourse with views of the field of play so that fans won’t miss any of the action when buying food and beverages.
  • An activation zone fronting O’Connell Street which can be used for community events and market days.
  • Improved security and administration along with improved pedestrian and public plazas areas and landscaping around the stadium.

Project Value:
$AUD 360million
Year Completed:
2019
Sectors:
Sports/ Stadium
RBG Client:
Lendlease

Primary Contractor:
Lendlease
Architect:
Populous Architects
Robert Bird Group Services:
Construction Engineering and Temporary Works

Key technical challenges

  • The primary tower structure consists of a composite slab and beam structure. Due to the long beam spans and thin slab, extensive analysis for footfall vibration was required to ensure the structure achieved code requirements and client expectations.
  • Working with the existing structure and developing design solutions that strengthened rather than demolished.
  • Extensive co-ordination with the mechanical engineer to develop a strategy that minimised beam penetrations and beam notches.
  • Differential shortening analysis with consideration of mega truss, steel structure, concrete structure and existing structural elements

Environmental performance

  • 5 Star Greenstar
  • 5 Star NABERs Energy and 4 Star NABERs Water ratings.

Key technical challenges

RBG redesigned the steel plunge columns enabling complex bracing arrangements and programme hold-points to be removed, hence simplifying excavation and improving health and safety. The ground floor slab was redesigned for significant construction loads and to prop the basement wall whilst maintaining a large void to allow the core to rise.

RBG also checked all permanent works elements for the temporary loads induced by the innovative construction sequence. The construction method further reduced the ground movements, thereby minimising the risk to sensitive network rail facilities adjacent to the site.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search